Kennis verzamelen en delen binnen de restauratiesector

Download hier de volledige lijst van boeken en publicaties in het documentatiecentrum. Deze lijst wordt continue aangevuld.

 literatuurlijst.pdf

Informatie die belangrijk is voor restauratie
Om een historisch bouwwerk op verantwoorde wijze in stand te houden, zijn niet alleen geld, goede vakmensen en enthousiasme nodig. Het is ook belangrijk om de geschiedenis en de historische kenmerken van het object goed te bestuderen. Hoe meer bekend is over een object, des te beter kunnen de karakteristieke waarden worden behouden of hersteld.

Documentatiecentrum
Het GRC beschikt over een uitgebreid en groeiend documentatiecentrum. Daar is niet alleen informatie te vinden uit min of meer algemene, landelijke bronnen, maar nadrukkelijk ook gegevens van Gelderse monumenten (al dan niet beschermd).
Het documentatiecentrum heeft bijvoorbeeld literatuur over:

  • historische hout- en steenconstructies,
  • lei- en andere dakbedekkingen,  
  • historisch metsel-, voeg- en pleisterwerk,
  • tekeningen en plattegronden van gebouwen,
  • verschillende stijlen en ambachten.

Tevens vindt u er tijdschriften en brochures over restauratieprojecten, -technieken en -producten.

Aanvullende informatie is meer dan welkom
Mocht u beschikken over boeken, tijdschriften, tekeningen of andere documentatie die u, eventueel onder voorwaarden, aan het GRC beschikbaar wilt stellen, dan vernemen wij dat graag.
Het documentatiemateriaal van het GRC wordt gebruikt bij de opleidingen en cursussen.
Ook derden (bedrijven, restauratiedeskundigen, particulieren) kunnen de bronnen raadplegen. Omdat wij het materiaal niet kunnen uitlenen, maken we dan graag een afspraak voor een bezoek.