Bezoek Leergang Innovatief en Energiebesparend restaureren aan Erfgoed werkplaats Kasteel Reuversweerd.

De twaalf deelnemers van de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren, van GRC en HAN, brachten in oktober een bezoek aan het Landgoed Reuversweerd in Brummen. Zij kregen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed.
 

Zie wat video-sfeerbeelden hieronder.

Sfeerbeelden van bezoek aan Reuversweerd

Een kleine selectie van foto's van de feestelijke diploma-uitreiking van de Opleiding SRTM (NCE, GRC en Graafschap College) op vrijdag 1 oktober

In de galerij hieronder een aantal foto's gemaakt door René van den Burg op vrijdag 1 oktober op Kasteel Doorwerth.
Lees hier het bijgaande bericht: https://geldersrestauratiecentrum.nl/nieuws/zes-vaklieden-zetten-stap-naar-restauratievakmanschap-met-nce-diploma

Restauratie/renovatie rijksmonumentale boswachterswoning. D+B architecten, Pieter van Dijk

Geldersch Landschap & Kasteelen wilde een rijksmonumentale boswachterswoning, in het Schaffelaarse bos bij Barneveld, verbouwen tot duurzame vakantiewoning. D+B architecten maakte een voorstel voor een lichte en moderne eco-vakantiewoning met respect voor historische elementen. 

Hartenkreet van Erfgoed Alliantie aan Provinciale Staten van Gelderland ZONDER VAKMENSEN GEEN MONUMENTEN

Op 18 september verstuurden we namens de Erfgoed Alliantie een 'hartenkreet' in de vorm van een video aan Provinciale Staten van Gelderland. Onderwerp is de grote inspanning die nodig is om voldoende restauratiespecialisten te vinden en op te leiden om alle monumenten in Gelderland ook in de toekomst nog op te knappen en onderhouden. Sinds 30 september is het embargo eraf en mogen we de hartenkreet met iedereen delen. ZONDER VAKMENSEN GEEN MONUMENTEN.

 

Hartenkreet van het GRC aan Provinciale Staten van Gelderland

Op 18 september verstuurden we een 'hartenkreet' in de vorm van een video aan Provinciale Staten van Gelderland. Onderwerp is de grote inspanning die nodig is om voldoende restauratiespecialisten te vinden en op te leiden om alle monumenten in Gelderland ook in de toekomst nog op te knappen en onderhouden. Sinds 30 september is het embargo eraf en mogen we de hartenkreet met iedereen delen. ZONDER VAKMENSEN GEEN MONUMENTEN.  

Een 'hartekreet' van het GRC aan de provinciale Staten van Gelderland per 30 september 2020

Bezoek Minister van Engelshoven aan Reuversweerd op Open Monumentendag

In het weekend van Open Monumentendag bracht minister Ingrid van Engelshoven (OCW) op 13 september een bezoek aan Kasteel Reuversweerd. Lees hier de blog daarover. Van Monumentenfotograaf Leontien van Geffen kregen we daarvan een serietje foto's. Een selectietje daaruit zetten we, met dank aan Leontien, graag hier door.
N.B. deze foto's mogen zonder haar toestemming niet worden gebruikt.

Nog de rest van augustus: de leukste expositie voor kinderen (en volwassenen) in de Eusebiuskerk, op vrijdag en zaterdag

Tot eind augustus kunt u nog terecht in de Eusebiuskerk in Arnhem, op vrijdag en zaterdag. Van 10.00 uur tot 16.00 uur staat Charlotte Ponjee klaar om kinderen te begeleiden. En die vinden het hartstikke leuk. Charlotte zegt er zelf het volgende over: "De romeinse boog bouwen is ook favoriet en het is leuk om de kinderen vervolgens naar de gewelven van het plafond te laten kijken. De restauratiefilm over Koen van Velzen + filmpjes vallen ook erg goed in de smaak.

Mobiele erfgoedexpositie in de Eusebiuskerk in Arnhem.

Vanaf zaterdag 18 juli is de mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ te bezoeken in de Eusebiuskerk in Arnhem. Het doel van deze tentoonstelling is om jongeren enthousiast te maken voor het restauratievak. Bezoekers kunnen aan de hand van een interactieve werkbank oude en nieuwe technieken van het restauratievak ontdekken. Zo leren ze anders kijken naar een historisch gebouw dat door vakmensen wordt onderhouden en toekomstbestendig gemaakt. Het is een leuke en leerzame expositie voor gezinnen met kinderen.

Opening Erfgoed-expositie en Letterdeuren Eusebiuskerk Arnhem, d.d. 17 juli 2020

Op vrijdag 17 juli heeft Jan Gersen, directeur Gelders Restauratie Centrum, de mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ geopend in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk. Die dag zijn ook de nieuwe letterdeuren aan de hoofdingang van de Eusebius in gebruik genomen.

Inspiratie-bijeenkomst voor de gezamenlijke campagne ‘Ieder zijn vak’ van het GRC en de MWG

Op 26 november waren overheidsvertegenwoordigers, opleidingsorganisaties en bedrijven uit de Gelderse restauratiesector door het GRC en de MWG uitgenodigd op Arnhems Buiten. We stelden de nieuwe directeur van het GRC aan hen voor, hielden de campagne ‘Ieder zijn vak’ ten doop en gingen in gesprek over de toekomst van de restauratiesector.
De trailer van de campagne 'ieder zijn vak'.

Galerie 1880 in een klein kerkje in Laag-Keppel

In een voormalig kerkje in Laag-Keppel in de gemeente Bronckhorst is KuntofArt gevestigd. In 2018/2019 is het kerkje gerestaureerd een aangepast aan de eisen van een modern kunstcentrum. De foto's zijn eigendom van KunstofArt (4 t/m 9) of ©SengerPhoto (1,2,3).

Reizende expositie over de prachtige restauratievakken krijgt eigen transport-auto.

Als onderdeel van de doorlopende inspanning van het Gelders Restauratie Centrum om het belang van restauratie-vakmanschap onder de aandacht te brengen en te promoten, zal een pilot-expositie plaatsvinden in de Jacobskerk in Winterswijk. Daar werken de gemeente, provincie, het GRC en Slotboom Steenhouwers samen om te laten zien hoe mooi de restauratievakken zijn.

Kleine selectie Gelders erfgoed 2018

We maken regelmatig een rondje door de provincie om wat foto's te maken van al het mooie gebouwd erfgoed. Hieronder een kleine selectie.

Opening van het nieuwe hoofdkwartier van het GRC in gebouw B06 op Arnhems Buiten. 2 november 2018

Op vrijdagmiddag 2 november hield het GRC open huis ter gelegenheid van de inwijding van onze nieuwe huisvesting. Op ‘Arnhems Buiten’ huizen we, vanaf nu, in Bedrijfsgebouw B06. Zo’n 50 relaties kwamen een kijkje nemen aan de Utrechtse weg 310 in Arnhem. Het werd een geslaagde en gezellige bijeenkomst in het mooie gebouw. Zie hier de nieuwsbrief daarover en hieronder een fotografische impressie.

Bijeenkomst in de Eusebiuskerk op 15 maart 2018: tekort aan vakmensen en wat daaraan te doen.

De stichting Eusebius Arnhem en het GRC organiseerden op 15 maart in de prachtige Eusebiuskerk een bijeenkomst over het tekort aan restauratievakmensen en wat daaraan te doen. Er waren vier illustere sprekers, die hun licht over dit onderwerp lieten schijnen. Kijk hier voor de nieuwsbrief over dit onderwerp. Hieronder staat een kleine slectie van foto's over deze succesvolle dag.

Werklocaties en erfgoed in Gelderland op 2 november 2018

Op 2 november 2018 was er ruimte om een rondje te maken langs een paar erfgoedlocaties in Gelderland. Hieronder een een fotografische impressie daarvan.

Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd, 4 juli 2018

Op woensdag 4 juli 2018 zijn de diploma’s uitgereikt van de laatste opleiding restauratietimmeren en –metselen op MBO-niveau 3 (door GRC en Graafschap College). Hieronder een selectie van foto's van die uitreiking. De eerste opleiding op MBO-niveau 4 draait ondertussen tot volle tevredenheid.

Gelders Erfgoed. Voormalige werklocaties van leerlingen van de opleiding Restauratietimmeren en -metselen van het GRC en Graafschapcollege.

De leerlingen van de opleiding specialist restauratietimmeren of metselen werken in hun dagelijkse praktijk op veel verschillende Gelderse Erfgoederen. Hieronder een klein selectietje van foto's daarvan uit 2017.

Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd, 4 juli 2018

Op woensdag 4 juli 2018 zijn de diploma’s uitgereikt van de laatste opleiding restauratietimmeren en –metselen op MBO-niveau 3 (door GRC en Graafschap College). De plek waar dat gebeurde, Buitenplaats Reuversweerd in Brummen, is bijzonder, niet alleen vanwege de geschiedenis maar ook vanwege de toekomst.
Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd

Hof te Baak, juni 2016

De Hof te Baak is een oud landgoed van de Hertog van Gelre. De huidige boerderij stamt uit 1887. Het landgoed beslaat 8 hectare en is al vijf generaties in het bezit van de familie Harmsen. De huidige bewoners, Hetty Harmsen en Willem Sleijster verdienen hun geld tegenwoordig met fruitsap van (voornamelijk) oude hoogstam appelrassen. Dat zijn er ruim 100, waaronder Bohnapfel, Brambley seedling, Sterappelen Groninger Kroon.

Eindejaarsexcursie Restauratietimmerman of -metselaar niveau 3

Het afgelopen jaar waren er 22 leerlingen op deze tweejarige opleiding. In 2016/2017 zijn dat er zelfs 23. Kijk hieronder waarom deze opleiding zo aanspreekt.

Excursie BBL3 Restauratie 24-06-16 from Alexander Senger on Vimeo.

Diploma-uitreiking Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren van gebouwd erfgoed op 14 juni 2016.

Op 14 juni werden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de diploma's uitgereikt van de eerste cursus.

Video Stan Veldkamp tijdens Skills Heroes, The finals, waar hij eervol derde werd

Bekijk de impressie

Skills Heroes landelijke finales: de andere disciplines

Niet alleen restauratietimmeren stond op het programma tijdens de Skills Heroes wedstijden op 17 t/m 19 maart 2016. Het was heel druk in de RAI in Amsterdam. In totaal streden finalisten in 34 categorieën, en een aantal demonstratie-disciplines, zoals meubelstofferen.

Stan Veldkamp

Stan Veldkamp nam deel aan de Skills Heroes-wedstrijden in Hengelo. Hij werd derde en mocht dus deelnemen aan de landelijke finale in de RAI op 17 tot en met 19 maart 2016. We zullen de video updaten met nieuwe beelden, want we hopen natuurlijk dat Stan ook in de landelijke finale tot de prijswinnaars zal behoren. Voor ons is hij echter nu al een winnaar. 

De Nederlandse Restauratiebeurs

Een klein overzicht van de Nederlandse Restauratiebeurs 2015. Binnenkort waarschijnlijk meer van de nieuwe beurs van 2016.