Cursussen en opleidingen van het GRC: alles gaat door, ondanks Corona.

25 nov 2020

Het zal niemand ontgaan zijn dat de onderwijs- en opleidingswereld het moeilijk heeft onder de Corona-regels. Toch is het ons gelukt onze activiteiten, met aanpassingen, fier overeind te houden, zij het dat we sommige hebben moeten doorschuiven naar volgend jaar. Een overzicht.

Opleiding Specialist Timmeren en Metselen en opleiding Hout & Restauratie Techniek 

(i.s.m. Graafschap College (GC) en Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE))
De reguliere tweejarige opleidingen vinden gelukkig doorgang sinds het begin van het schooljaar: de Opleiding Hout & Restauratie Techniek op MBO-3 niveau, met het GC en de Opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen op MBO-4 niveau, met GC en NCE. Er waren natuurlijk wel aanpassingen nodig en binnenkort zullen ook deze studenten in de klas aan het mondkapje moeten, maar er ontstaat voor hen gelukkig geen vertraging.

Reuversweerd: efficiënte cursussen voor de drukbezette professional

Het ‘kasteel Reuversweerd’ wordt sinds 2017 gerestaureerd. Dat geeft ons de mogelijkheid veelvuldig gebruik te maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien. De acht toegestane deelnemers kunnen dus gelukkig weer hun kennis efficiënt aanvullen. Ook hier geldt de 1,5 meter-regel en een mondkapjesplicht. De onderwerpen en data zijn:

  1. Diagnose en herstel bij optrekkend vocht in historische gebouwen. Donderdag 19 november 2020. (hele dag)
  2. Opname en herstelplan van Schilderwerk bij restauratie van historische gebouwen. Donderdag 3 december 2020,‘s ochtends van 09.00 tot 12.00 uur.
  3. Restauratie en isolatie van historische daken. Donderdag 10 december 2020,’s middags van 13.15 tot 16.15 uur.

Reuversweerd: erfgoededucatie voor leerlingen van Groep 8 BO en Onderbouw VO

Volgend voorjaar gaat dit praktische en leuke leerling-programma van start. Na een gezamenlijke rondleiding voeren de leerlingen opdrachten uit in het hoofdgebouw, de ankerschuur, de schottenkeet en in het park van het landgoed. Ze leren over de restauratie en de gebruikte technieken, over de geschiedenis van het landgoed en over het prachtige groen in het park. Deelname is gratis, dus klik op de link en vraag dit leuke en leerzame uitje snel aan.

Groencursussen

Van onze hooggewaardeerde cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ zijn de laatste twee bijeenkomsten, alweer vanwege Corona, doorgeschoven naar volgend jaar. De cursus behandelt hoe je als hovenier of tuinbaas werkt met historische tuinen en parken en hoe je onderbouwde keuzes kunt maken. Historische tuinstijlen en ontwikkelingsgeschiedenis komen aan de orde, maar ook praktische zaken als het maken van een beheersplan en eisen aan de uitvoering. Samen met het NCE zetten we de cursus, in uitgebreide vorm, in 2021 voort en wellicht doen we hetzelfde met de cursus ‘Stinzenplanten in het historisch groen’.

Leergang innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER)

LIER behandelt de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen bij restauratie van gebouwd erfgoed. De vijfde leergang start volgend jaar op 4 maart 2021. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Deze leergang wordt nog sterker door de multidisciplinaire teams, is een veelgehoord compliment van oud deelnemers. “Daarom zorgen we er in de leergang ook voor, dat je gedwongen wordt naar elkaars oplossingen te luisteren. Zo ontstaat er begrip voor de verschillende rollen in de keten van advies-plan-uitvoering en meerwaarde voor de eigenaar, het monument én het klimaat,” volgens architect en docente, Vera Franken. En het prachtige kasteel Neerijnen, waarvoor in 2021 een restauratieplan gemaakt moet worden, heeft voldoende ruimte om aan alle Corona-eisen te voldoen, mocht dat volgend jaar nog nodig zijn.

Terug naar overzicht