Eerste alumni-bijeenkomst van de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) op 13 februari 2020

26 feb 2020

Op donderdag 13 februari jl. vond de eerste ‘alumni’-bijeenkomst van oud LIER-deelnemers plaats, op de voormalige boerderij Het Keunenhuis te Winterswijk; het begin van een waardevolle traditie.

Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren​

Deze uitstekend beoordeelde Leergang, sinds 2016 door GRC en HAN samen georganiseerd, bestaat uit zeven, tweewekelijkse bijeenkomsten. De kern is altijd een daadwerkelijk bestaand en actueel restauratieproject in Gelderland. Onder begeleiding van topprofessionals moeten de deelnemers, in multidisciplinaire teams, een innovatief restauratieplan maken, dat heel hoog moet scoren op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. De deelnemers zijn verdeeld in (meestal) drie teams. Elk team moet een verduurzamingsplan ontwerpen voor een actueel restauratieproject. De afgelopen jaren waren dat achtereenvolgens:

2016      Boerderij Het keunenhuis in Winterswijk
2017      Boerderij ’t Lemkamp in Winterswijk
2018      Huis Aerdt in Herwen
2019      Boerderij Groot Hell in Putten

Het Keunenhuis

Deze voormalige boerderij stond centraal in de eerste LIER in 2016. De deelnemers van het eerste uur hebben hiervoor 3,5 jaar geleden een verduurzamingsplan gemaakt. De grote vraag van deze, maar ook van latere, deelnemers was natuurlijk wat er van hun ideeën was meegenomen in het definitieve plan. Op donderdag 13 februari kwam daarom een behoorlijk aantal alumni in Winterswijk kijken en luisteren naar het resultaat van de plannen.

Andere bestemming dan oorspronkelijk bedacht, maar plannen nog steeds zeer relevant

De definitieve bestemming van het gebouw bleek een andere dan 3,5 jaar geleden gedacht; was het oorspronkelijke idee hier een Bed & Breakfast in onder te brengen, uiteindelijk is het een horecagelegenheid geworden. De deelnemers kregen, tijdens een heerlijke lunch een even smaakvolle uiteenzetting van het culinair concept van huurder Nel Schellekens.  Zij kookt al 25 jaar vol passie vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt; ‘van kop tot kont, 0% waste, 100% taste’. En dat is helemaal passend binnen het thema duurzaamheid, waarmee ook de restauratie van het Keunenhuis is benaderd. Met name de wijze van isoleren en de bepaling van de warmtebron zijn belangrijke elementen geweest, die ook destijds naar voren kwamen als lastige keuzes. Na een inleiding van Erik Ganzevles, projectleider van Natuurmonumenten (eigenaar van het Keunenhuis) kregen de deelnemers een rondleiding, met toelichting van Nel en Erik. Tenslotte bespraken zij gezamenlijk een aantal dilemma’s en gebruikservaringen met de duurzaamheidsmaatregelen. Het was een zeer waardevolle middag, waarop mensen elkaar weer eens een keer konden zien en spreken over hun ervaringen met verduurzaming van monumenten. Want dat kwam in alle Leergangen naar voren als één van de sterke punten; samenwerken met, en leren van andere disciplines.

De kracht van multidisciplinair samenwerken

Naast de grote kennis en het enthousiasme van de docenten, komt in de evaluaties van eerdere leergangen LIER het samenwerken met de andere disciplines in het bouwproces altijd naar voren als een heel grote meerwaarde.  Deelnemers zeggen daardoor in staat te zijn, “te werken mét de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren.” “Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren”, zegt een deelnemer. Een ander verwoordt het zo, “niet per se mijn eigen, maar de bèste oplossing moet naar boven komen.” Dit is de instelling die in de toekomst het meest zal opleveren, volgens de alumni. En door de alumni-bijeenkomsten staat er nu een netwerk van mensen die zo de verduurzaming van monumenten naar een hoger plan kunnen tillen.

Wil je nog eens terugkijken wat deelnemers van LIER ervan vonden? Bekijk deze video

Om een goede indruk te krijgen van het programma, kijk hier op de pagina van het GRC

Wil je je alvast aanmelden voor de Leergang in september? Kijk hier op de website van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Terug naar overzicht