LIER, 9 maart 2017: beoordeling historische waarde en architectonisch verantwoorde interventies

22 mrt 2017

Op 9 maart 2017 stond een bezoek en beoordeling van de concrete case van de leergang centraal op de tweede cursusdag van de 2de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren.

Van onder tot boven bestuderen

Na een inleiding over het belang en het hoe van een goede historische waardenstelling (het herkennen en erkennen van waarden) was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. Onder begeleiding van Martin van Bleek van het Gelders Genootschap werd boerderij ’t Lemkamp te Winterswijk uitgebreid bestudeerd. De boerderij uit 1859 werd in 2014 door het Geldersch Landschap aangekocht. Hij is in die zin ook waardevol dat hij duidelijk afwijkt van de in Winterswijk veel aanwezige ‘scholtegoederen’ (door een schout bewoonde boerderijen). De deelnemers namen ruim de tijd om de boerderij van onder tot boven in zich op te nemen. In gesprekken deden zij al de eerste verkenningen waar de ‘ruimte’ zit om de energetische verduurzaming ter hand te nemen.

Historie, ontwikkeling en nieuwe functie

In het tweede deel van deze cursusdag, namen Vera Franken en Stefanie Weser van TAK Architecten de deelnemers mee in een denkwijze en aanpak die recht doet aan zowel architectonische als historische kenmerken van het rijksmonument. Daaruit blijkt dat het een voorwaarde is om het historisch ontwerp van het monument, het gebruik en de ontwikkeling goed te kennen. Vervolgens moet je de nieuwe functie van de verschillende ruimten koppelen aan de mogelijkheden van het monument. Door het zelf doen van verschillende oefeningen en analyses, konden de deelnemers de opgedane kennis direct toepassen op het project. Daardoor men grip kreeg op de situatie. Met een aantal teamafspraken werd deze lange, actieve, dag besloten.

Terug naar overzicht