NCE: vakmanschap zichtbaar met de Restauratiepas

13 mrt 2018

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is opgericht om de toekomst van het restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het nieuwste instrument in hun arsenaal is een electronisch dossier en een app om je kennis en expertise beter zichtbaar te maken.

De Restauratiepas

De pas is een elektronisch dossier waarin de restauratievakman/vrouw alles kan vastleggen wat van belang is om zijn/haar vakmanschap aan te tonen. Tijdens de opleiding, maar zeker ook daarna, want het restauratievak leer je in de praktijk, aangevuld met vervolgopleidingen, cursussen en trainingen. Het is dus belangrijk om vast te leggen wat je allemaal leert. In de Restauratiepas kan de vakman met foto’s en filmpjes (delen van) werkstukken laten zien. In omschrijvingen kunnen technische details benoemd worden. Ook kunnen referenties van opdrachtgevers, leermeesters of daartoe gekwalificeerde andere mensen opgenomen worden. De vakman bepaalt zelf wie zijn/haar portfolio te zien krijgt. Hij is dus niet openbaar.

Ook als app

Restauratievaklieden zijn natuurlijk vaak op pad en werkzaam op allerlei plekken. De Restauratiepas is daarom ook als app op de mobiele telefoon beschikbaar om dingen te laten zien of om ter plekke dingen toe te voegen. Dat maakt het heel snel en makkelijk werken, zeker voor de jongere en toekomstige generaties vaklieden.

Vakgebieden, deelnemers en kosten

De Restauratiepas is momenteel beschikbaar voor de volgende disciplines: restauratietimmeren, restauratiemetselen en restauratieleidekken. Het is zeker de bedoeling daar andere vakdisciplines aan toe te voegen. Daaraan wordt gewerkt. En ook voor het geld hoef je het niet te laten; de pas kost slechts € 16,50 ex BTW per deelnemer per jaar; en dat is inclusief een helpdesk. Hij is beschikbaar voor zowel bedrijven als ZZP’ers.

Pilot gedaan

Zo’n twintig vaklieden experimenteerden het afgelopen half jaar met het electronisch portfolio  Één van de vaklieden die ermee aan de slag gingen was Toon van der Zanden. Hij is leidekker bij Leidekkersbedrijf Walter Verhoeven in Nieuwkuijk. Hij heeft veel tijd gestoken in het invullen van zijn Restauratiepas: “Ik werk ruim 40 jaar en heb heel veel foto’s. Beeldend materiaal is belangrijk; dat werkt gewoon bij klanten en bij technici. Het is gelijk duidelijk waar je het over hebt. Bij Verhoeven hadden we altijd fotoboeken van ons werk om te laten zien wat we kunnen. Met de Restauratiepas doen we eigenlijk hetzelfde. Ik vind het ook belangrijk hoe lang iemand bij een bedrijf werkt. Als je iedere twee jaar van bedrijf verandert, zegt dat, direct en indirect, wat anders dan wanneer je 10 of 20 jaar ergens blijft werken. Ik vond het een leuke pilot.” Door de pas te gebruiken legden de deelnemers de kinderziektes bloot. Met die informatie is de Restauratiepas doorontwikkeld. Nu stelt het NCE hem met trots beschikbaar.

Terug naar overzicht